Hur man brygger öl.


Ar du intresteread av att brygga din egen öl? Mikrobryggeri är en växande trend runt om i världen och färsk öl som man bryggt själv smakar obeskrivligt gott, dock kan det ta dit innan man får till det. Vi på Torsöl vill gärna att den som vill lära sig får all hjälp den behöver för att sätta igâng, därfor besrkiver vi nedan steg för steg hur du gör för att lyckas med din första öl.

Varje sig om du vill brygga 25L eller 800L är brygggprocessen densamma, det gäller även för tiden som det går åt att mäska och att koka. Nedan breskivs hur man brygger 25 Liter.


Du behöver följande:

 • Malt - vanligast är mältat korn men det finns även mältat vete, råg etc

 • Vatten - det är även viktigt att förstå att vatten kvalitén kan ha stor betyldese för smaken

 • Jäst - överjäst jäser bäst vid 20 grader och underjäst som används till lager jäser bäst vid 5-10 grader, används underjäst tar det därför lite längre tid

 • Humle - antingen som kottar eller pellets, och det finns olika aromer att välja på)

 • Gryta - på 25-35 liter att mäsks och koka i

 • Sil att sila av malten eller en duk att mäska det i

 • Jäskärl - billigast är ett i plast på ca 25 liter

 • Något att röra med

 • Ev en kylspiral

 • Något att mäta specifika vikten med så att du vet hur stark ölen blir

 • Ca 4-5 kg krossad malt - har man ingen krossad malt maler man den först

Steg för steg hur man brygger.

Malten hälls ner i en gryta med ca 25 liter vatten som är uppvärmt till ca 50 grader. Malten kan läggas i en silduk eller speciell kokpåse. Under omrörning höjs temperaturen långsamt till 65 grader. Efter 60 min är det dags att höja temperaturen. Under tiden som det blir varmare tar man ut kokpåsen eller silar av malten när temperaturen är 75 grader. Brygger man i köket är det lättast att ha malten in en silduk som är sydd som en påse. Har man lite större bryggverk häller man över malten i en sil. I bryggarkretsar kallas maltrestprodukten för drav.

Ca 10-15 liter av 80 gradigt vatten (lakvatten) hälls över malten för att få med all sötma och malt smak.

Nu skall vörten kokas tillsammans med humle. Men innan dess måste ytan skummas och det görs bäst vid 95 grader. Detta för att ta bort en del av proteinet (äggviteämnen). Ölen blir då mera hållbar och det gör att det inte kokar över så lätt när man tillsätter humlen samt att den inte skummar så mycket när man fyller ölen på flaska.

Humlen tillsätts i början av koket. Minimitiden för att koka är 60 min. Vissa tycker man skall koka i 90 min. Denna humlen fungerar som konservering av ölen och kallas för bitterhumle. Det finns 100 tals olika recept där man tillsätter humlen i olika tidsintervall. Vanligast är att man tillsätter mera humle när det är 5 min kvar av koket men det kan variera allt från 15-10-5-3-1 minuter innan koket avslutas. Denna humlen kallas då för aromhumle. Aromhumle smaken finns mest i skummet.

Vill man ha lite mera smaker kan man tillsätta ene kvistar. Det går bra att även smaksätta med ringblomma eller citronmeliss eller vad man nu vill. När det är 10 minuter kvar tillsätts ett ämne som gör ölen klarare. Det finns olika produkter men i grund och botten är det samma sak. Irish moss kommer från havet och är ett sjögräs eller egentligen en alg (karragenan), andra namn är Protaloc, eller NM klar.


Efter att kokningen är klar skall vörten kylas så snabbt som möjligt. Detta för att inte man skall få vildjäsning men också för att humlen inte skall bli för bitter. Enklast är använda en kylspiral men annars kan man ställa in kokkärlet i badkaret fyllt med kalt vatten.

Vid ca 25-30 grader är det dags att rotera vätskan så kallad whirpool så att de tyngre delarna lägger sig i mitten och det går fortare och lättare att sila av vörten.

Jästen tillsätts och får stå i plast hinkar för att jäsa

Vörten tappas i jäskärl (glas, plast, eller rostfritt stål) och specifika vikten mäts innan jästen tillsätts. Beroende på hur stark ölen skall bli (hur mycket socker som extraherats från malten) mäts sockerhalten till mellan OG (original gravity) oftast 1040-1050. Temperaturen skall då vara mellan 20-22 grader.

Efter ca 14 dagar till 3 veckor är det dags att tappa om ölen i ett nytt kärl. Specifika vikten mäts igen och den skall då ha minskat till 1010. Med en förenklad formel (OG innan minus FG (final gravity) x 0.132 får man volymprocenten alkohol. Detta är inte exakt men ger en fingervisning.

Nu tillsättes torrhumle ca 40-50 gram/25 liter och som får stå i 2 dygn innan ölen tappas upp på ett cornelius fat, eller tappas på flaska. I så fall tillsätts då en knivsudd strösocker så att ölen sekundär jäsa i 3-4 veckor.

Cornelius fat

Efter att ölen fått stå tre dygn i Cornelius fat är ölen så pass klar att den går att dricka, men smakar som bäst om den får stå 14 dagar ytterligare.

Skall den tappas på flaska är det dags nu. Det bästa resultatet är om ölen får mogna på flaska i ett par veckor innan serveringen.

Sen får man inte glömma att allt måste rengöras noggrant. I slangarna kan det finnas vildjäst vilket kan ge oväntade smaker om man inte gör rent. Vanligast bland bryggare är att använda PBW rengöringsmedel för att göra rent alla kärl och slangar. PBW köps från internet shoppar men det går även att använda maskindiskpulver. Häll i lite pulver och fyll på med varmt vatten och låt stå 30 min.

Om det får lufttorka ordentligt till nästa bryggd så räcker det. Brygger man ofta måste man använda fosforsyra för att ta bort alla mikroorganismer

Det finns två olika typer av jäst. Den vanligaste jästen hos hemmabryggare och mikrobryggerier är ale jäst eller så kallad överjäst. Den trivs bäst i 20-25 grader och passar bra inomhus.