Ölförsäljningen stiger i värmen – trots svår brist

I Tyskland håller ölflaskorna på att ta slut. I Sverige är det brist på malt. Men vi häller i oss öl i hettan – och ölkonsumtionen fortsätter att stiga. Nu räknar Systembolaget med att sommarens försäljning har ökat tio procent till följd av värmen.

Flaskbrist smäll för tyska bryggerier

I Tyskland börjar ölflaskorna ta slut trots att bryggerierna jobbar för högvarv i hettan, rapporterade nyhetsbyrån AFP i juli. Orsaken uppges vara det tyska pantsystemet.

Precis som i Sverige läggs det någon krona extra på priset när du köper buteljerade drycker i affärerna i Tyskland. Flaskan kan sedan pantas för att få tillbaka extrapengarna.

Vissa bryggerier ber nu kunderna att lämna in tomflaskorna de har hemma före de åker på semester.

Men efter en varm sommar och ett fotbolls-VM hinner det tyska pantsystemet inte skicka tillbaka flaskorna till bryggerierna.

– Vissa bryggerier ber nu kunderna att lämna in tomflaskorna de har hemma före de åker på semester, så att de kan hänga med i den ökade efterfrågan, sa den tyska bryggerijournalisten Niklas Other till magasinet Quartz.

Med andra ord: bryggerierna har öl – men inga flaskor att tappa dem i.

Motsvarande problem finns inte i Sverige. Men flera bedömare tror att bryggerierna kan få problem till följd av torkan.

Orsaken stavas råvarubrist.

Torkan har försämrat maltskörden

Dieter Nowack, som är inköpschef på maltleverantören Viking Malt i Halmstad, varnade redan tidigt under sommaren för att dåliga skördar skulle kunna slå mot ölpriserna. Råvarukostnaden hade då stigit med 50 procent till följd av dåliga skördar.

– Det är inte bara det att skördarna blir mindre. Det blir också mindre kärnor i kornen så bryggerierna måste använda mer malt för att få samma mängd öl. Torkan påverkar kvaliteten, säger han.

Maltkostnaden i en flaska öl ligger i normalfallet på runt 15 öre, så de stora förlorarna blir inte konsumenterna utan bönderna, säger Dieter Nowack:

– Den stora katastrofen landar hos lantbrukarna som blev av med sina skördar förra året och valde att satsa på korn för att göra malt i år.

Det blir naturligtvis kostsamt för dem.

Skördarna säljs i förväg och om utfallet blir sämre än väntat måste de köpa sig ur kontrakten eller själva köpa in mer spannmål för att kunna leverera enligt avtal.

– Det blir naturligtvis kostsamt för dem, säger Dieter Nowack.

Hans varning slogs upp i flera medier under sommaren. Men än så länge har skördarna inte påverkat ölpriset.

Rejält uppsving för öl och alkoholfritt i Sverige

Ölförsäljningen har ökat märkbart i sommarvärmen. Systembolaget räknar preliminärt med att totalförsäljningen stigit 5–10 procent jämfört med förra sommaren, tack vare värmen.

– Tittar man sedan på det alkoholfria utbudet ser ökningen ut att bli 10–15 procent, säger systembolagets presschef, Lennart Agén.

Några prishöjningar till följd av väderleken är inte att vänta:

– Nej, jag kollade just det. Inga höjningar är kopplade till bristen på malt eller humle. Våra priser sätts två gånger om året och de priser som börjar gälla nu i september är förhandlade, satta och klara. Blir det någon ytterligare förändring slår det igenom först i april nästa år.

Systembolagsförsäjningen går upp.

Flera bryggerier räknar med ett bra försäljningsår, även små lokala bryggare.

Det lokala bryggeriet Eskilstuna ölkultur har ett 30-tal sorter till försäljning.

– Systembolagsförsäjningen går upp. Däremot märker vi att vi säljer betydligt mindre i vår pub i år. Folk orkar väl inte gå ut i värmen, säger Arto Ukura som är vd och produktionschef på det lilla bryggeriet.

Följden av ölruset – nu slås pantrekord

Och det svenska pantsystemet tycks, till skillnad från det tyska, stå pall i värmen.

– Vädret påverkar jättemycket. Men vi slår snarare pantrekord i år och det är en enorm ruljans på flaskorna. Folk konsumerar helt klart mycket mer drycker i värmen, säger Sara Riismark, kommunikationsansvarig på Svensk returpack.

Vi har ett annorlunda system mot Tyskland.

Företaget hanterar det svenska pantsystemet för plastflaskor och aluminiumburkar. Någon svensk flaskbrist väntas inte:

– Vi har ett annorlunda system mot Tyskland. I Sverige kan du panta en flaska du köpt hos Lidl på Nettos butiker. Vårt pantsystem är heller inte regionalt indelat. Jag kan tänka mig att sådana faktorer kan påverka det tyska pantsystemet, säger Sara Riismark.

Skriven av Mathias Ståhle, SvD