Läkaren med stora ölplaner

– Jag producerar cirka 5 000 liter per år och gör nu äntligen ett litet överskott. Det återinvesterar jag, säger PG Larsson som har planer på att uppgradera sitt bryggeri där Torsölen tillverkas.


I många år var PG Larssons bryggeriverksamhet endast en hobby. Men allt eftersom har det vuxit, han har fått in några av sina produkter på Systembolaget i Skövde centrum, Töreboda och Mariestad, och han kan leverera mängden de vill beställa.

Företaget sköter han på fritiden, vid sidan om arbetet som överläkare på kvinnokliniken på Skaraborgs sjukhus. Han jobbar i både Skövde och Lidköping.

– Jag är inte jätteglad över att jobba på två orter. Det är en så liten klinik så den borde vara på ett ställe. Vi har till exempel inga vårdplatser i Lidköping.

Vill bygga om

Trots dubbla arbetsplatser trivs PG bra på jobbet där han numera till största delen opererar framfall. Han är 65 år nu och planerar att jobba i ytterligare två år innan det blir öltillverkning på heltid.

– Jag funderar på att bygga om båthuset hemma till ett ställe där jag kan arrangera ölprovningar.

Framtiden innehåller också nya investeringar. PG har köpt in ny utrustning till sitt bryggeri allt eftersom, och de närmaste planerna innehåller en kylanläggning och en ny tappanläggning.

– Jag producerar cirka 5 000 liter per år och gör nu äntligen ett litet överskott. Det återinvesterar jag i företaget.

Besviken på ölen

PG är uppvuxen i Jönköping och gjorde sin AT-tjänst på Gotland i början av 80-talet. Det var där allt började.

– På 80-talet var det så poppis att dricka vin, men jag var inte så förtjust i det. Det fanns massor med vin på restauranger och Systembolaget, men när man gick till ölhyllan så stod där fyra sorter.

Letade bra jäst

PG tröttnade och började brygga själv. Då fanns det inga mikrobryggerier och det var svårt att få ta i bra öljäst. Kronjäst fungerade till att börja med, men PG reste senare runt till bland annat Bornholm och Skottland för att leta reda på bra öljäst.

– Då bryggde jag tre, fyra gånger per år, 20 till 25 liter åt gången. Jag tvingade ölen på mina vänner, och det var väl inte så gott, skrattar PG.

1983 gick flyttlasset till Stenstorp och jobbet som gynekolog på dåvarande KSS. Öltillverkningen fortsatte, men det var när det var dags för nästa flytt, till Segolstorp norr om Mariestad 2011, som bryggeriet verkligen började ta form. Där byggde PG om en före detta verkstad på tomten.

Lokes öl

Från sin tomt ser han Torsö och från den utsikten var det inte så långt till namnet Torsöl. Dessutom var krögaren på Laxhall den första som ville köpa ölen, och de nuvarande ölsorterna, och namnen, började ta form.

– I Laxhall uttalar man namnet Loxhall, och man tror att det betyder Lokes häll. Öarna heter ju bland annat Torsö, Tors ö, Fågelö, Frejas ö, och Onsö, Odens ö. Den första ölen, Loke, tror jag att jag levererade till restaurangen 2013.

Odlar smaksättare

Loke IPA har därefter fått sällskap av bland andra Freja IPA, Sigyn IPA, Njord, Oden och Balder. De olika sorterna smaksätts med bland annat honung från egna bin. Även smaksättarna ene, ringblomma och brännässlor, samt en liten humleodling, finns hemma.

Förutom till Systembolaget levererar PG sin öl till två restauranger i Mariestad.

Skriven av: Anna Warner, SLA skaraborgs Allehanda