Ene ger ale med sting

Fem dagar i veckan är han gynekolog och adjungerad professor. Men lördagarna är vikta åt öltillverkning hemma på gården. Möt 62-årige hemmabryggaren P-G Larsson vars exklusiva produkter säljs till ett hotell och tre krogar i kommunen.

P-G odlar egen humle hemma på gården

Det är 167 år sedan Mariestads Bayerska bryggeri grundades och det är 48 år sedan Mariestads Bryggeri AB införlivades i Spendrupssfären.

Mariestads exportöl är en av storsäljarna i Sverige, men här på hemmaplan är det just nu mycket fokus på mikrobryggerier.

En av entusiasterna är P-G Larsson som brygger sitt Torsöl med flera olika smaker.

Han bor vackert vid Östersundet sedan 2011 och det är här, i en garageliknande byggnad, han brygger sina ölsorter som mestadels är av Indian Pale Ale-typ – alltså ett överjäst, alkoholstarkt öl med tydlig beska.

– Jag har varit intresserad av öltillverkning och fuskat lite i ett par decennier, men så när jag fyllde 60 fick jag de rätta redskapen för ett mikrobryggeri i present och en lektion dessutom av Ingmar Olsson, bryggare i Mariestad som ligger steget före mig.

Hönsen förtjusta

I korthet går hans tillverkning till som följer: I en 70-liters behållare blandas 15 kilo malt (korn som grott) med 55 liter vatten. Det hela värms till 70 grader och rörs om automatiskt.

Restprodukten ges till hönsen som blir väldigt förtjusta.

I med lite mer vatten och så ska härligheten kokas samman med humle. Till 60 liter tillsätter P-G 300 gram humle och så får det koka en stund.

Beska och arom

– Den första humlen ger beskan. Den sista humlen, bara en gnutta, får åka med kanske bara i fem minuter och det är den som ger aromen.

Till slut hamnar resultatet i plastdunkar och efter ytterligare ett par små processer är ölet klart att tappas på flaska efter sex till åtta veckor.

Nyfikenhet

De klassiska tyska renhetslagarna visavi öltillverkning (som storproducenterna oftast håller sig till) är inget för P-G och hans gelikar. Nyfikenheten är lika stor som påhittigheten att hitta namn till ölsorterna (P-G vurmar för den nordiska mytologin med öletiketter som Freja, Loke och Oden).

– Jag har små inslag av enekvistar, ringblommor och nässlor i mina senaste öl.

Egenodlad humle

Han odlar egen humle på gården och berättar att det råder brist på den råvaran i Sverige.

Sedan i januari har han tillverkat 300 liter öl. Han säljer till Hotel Aqva, Hjorten, Brygghuset och Laxhall.

– Jag får inte sälja till privatpersoner och att sälja till Systembolaget är inget för mig; det är för krångligt system och jag gör i dag för små kvantiteter.

P-G berättar att det tog något halvår att få Skatteverkets välsignelse och dito handpåläggning av kommunens miljökontor.

Alltid ur glas

– Personligen dricker jag alltid hellre en ale än en lager. Och i Tyskland blir det gärna en veteöl.

P-G Larssons bästa öltips för konsumentledet är följande:

• Drick alltid ur ett glas, aldrig direkt ur flaskan (för aromens skull)

• Helst fatöl, annars flaska, först i tredje hand burköl

• Pröva dig fram till mer humlestinna ölsorter

• I glaset ska alltid finnas en skumkrona på två centimeter

I morgon torsdag fortsätter MT:s lilla artikelserie om öl med en ny bryggare.

Publicerad: Mariestads Tidningen