Efter ipa, dipa, neipa – pilsnern får renässans

Neipa, New England India Pale Ale, är det allra senaste. Men till slut brukar alla trender sluta med ”back to basics”. Så är det också i ölets värld.

Smaksatt öl har blivit allt vanligare, vilket har fått många traditionalister att rabbla den tyska renhetslagen: Öl skall endast bryggas av malt, humle och vatten!

Kommentar

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ett bryggeri, eller snarare "en spökbryggare", som konsekvent bryter mot detta bud från den 23 april 1516 är svenska Omnipollo.

Eller vad sägs om en Hypnopompa Rum, bryggd på mängder av marshmallows och sedan lagrad på romfat?

Annons

Hur det smakade? Gott, även om det inte direkt smakade fisk – eller kanske just därför.

På besök på Hantverkarstuen på Rosenkrantz’ gate i Oslo beställde vi ett glas Stout Fesk från Graff Brygghus i Tromsø. Denna stout med nio volymprocent alkohol var bryggd med torkad fisk från "Halvors Tradisjonsfisk". Hur det smakade? Gott, även om det inte direkt smakade fisk – eller kanske just därför. Men där fanns en sälta som påminde om det salta i just torkad fisk.

Och det är så det ofta funkar när det gäller smaksatt öl, tillsatsen bidrar med "knorren" eller "pricken över i". Frukt och bär är annars de vanligaste smaksättarna, och då företrädesvis i ale, det vill säga överjäst öl. Hallon verkar det faktiskt vara svårt att misslyckas med.

Smaksatt öl är emellertid endast en trend bland många när det gäller öl anno 2018. På Systembolagets lista över de 100 mest sålda ölsorterna 2017 återfinns Mariestads som etta med drygt 15 miljoner sålda liter, följt av Norrlands Guld.

100-listan domineras helt av ljust lageröl från de stora producenterna, så kallad volymöl. Ipa, indian pale ale, representeras av fem ölsorter på plats 57, 69, 91, 96 och 100. 

Ipa är ett öl med extra mycket humle och malt som har sitt ursprung i England, och som fick sitt namn, india pale ale, när det skickades på en lång resa till de kolonierna i Indien och lagrades på vägen. I dag är ipa synonymt med den moderna tolkningen från USA där humlearomer i form av grapefrukt, aprikos och tallbarr har dragits till sin spets.

Dubbel-ipa, dipa, är även det en ölstil som växte fram i USA där bryggerierna tävlade om vem som använde mest humle och malt, och vem som gjorde den beskaste ölen och starkaste ipa:n. 

Det allra senaste är dock neipa, New England (eller North East) india pale ale, ett öl som aldrig klarnar och som därför är grumligt (det vill säga grumligt till följd av humlingen och inte på grund av jästfällning). Neipa är oftast något mjukare och mindre bitter än modern ipa.

Just nu finns en ökande efterfrågan på svagare öl, till exempel så kallad Session ipa, där procenten ligger närmare fyra än fem. En sökning på Systembolagets hemsida ger hela 61 träffar på "Session" i samband med öl. Och fler kommer det säkert att bli.

En positiv trend, men ska vi ändå peka på ett problem så är det att låg alkoholhalt, och därmed tunn "kropp", i kombination med mycket humle kräver fingertoppskänsla när det gäller balansen. 

En annan tydlig trend, om vi ska flytta oss utanför monopolets gränser, är mikrobryggt folköl. I dag finns det krogar som endast serverar folköl, varav många på fat, och butiker som säljer denna allt mer uppskattade öltyp.

Även livsmedelsbutiken på hörnet har numera hyllmeter med kvalitetsöl på max 3,5 procent. Problemet är att när dessa produceras hos små bryggerier kostar de en slant – en flaska kan kosta lika mycket som en sexpack Pripps Blå. 

Den som läser ölbloggar kan lätt få intrycket att syrligt öl, eller suröl, just nu är det hetaste och en ölskribent som rynkar på näsan åt suröl blir liksom inte tagen på allvar.

Det syrliga ölet har helt klart gett det gamla uttrycket ”älska eller hata” förnyad aktualitet. Det handlar spontantjäst öl (fria jästpartiklar i luften startar jäsprocessen) eller öl där man tillsatt mjölksyrabakterier. Resultatet varierar mellan en mild syra i bakgrunden och en ättikssyra som får kinderna att vända sig inåt.

Till slut brukar dock alla trender sluta med "back to basics", och så är det också i ölets värld. Ett tips är att traditionell lager och klassisk pilsner får en renässans. Ett tecken i tiden är att Gotlands Bryggeri, som hittills endast bryggt ale, i dagarna släpper sin första lager.

Skriven av Thomas Berglund, Svd