Övriga öl

Nedan beskrivs vårt fulla sortiment, som kan köpas på lokala restauranger runt Mariestad och som bryggs som säsong öl. Är du intresserad av att brygga din egen öl, sa kan ni läsa om hur man brygger steg för steg här

NJORD

Är en special öl för våren. Receptet är snarlikt Freja (som är hans dotter) men som kryddas med vårens små brännnässelskott.Den rike, givmilde guden som råder över hav, vindar och fiske.

Han älskar sitt hem vid kusten och lever åtskild från sin hustru Skade, som älskar sitt hem i fjällen. Frigg är hans halvsyster och Frej och Freja är hans barn.

ODEN

Är en stark öl med mycket alkohol över 8,2% varför den kan kallas för en Barley Wine. Den innehåller mycket rök och karamellmalt. Rik på humle och spetsas med honung på slutet.

Han är den äldste och visaste av gudar och konung av Asgård. I sejd är han mästare och fick offra sitt öga för att vinna kunskap ur Mimers brunn. Frigg är hans maka och han har flera älskarinnor. Han har många barn, bland annat Balder, Tor, Hermod och Höder.

BALDER

En klass II öl. Grundreceptet är samma som för starkölen men mindre malt för att alkoholhalten inte skall blir för stark. Humle sorterna är Amarillo, Cascade samt Perle.

För att få längre eftersmak vilket är svårt när alkoholhalten är mindre tillsätts mera ene och lite mera rök malt.Balder är den snällaste av de fornnordiska gudarna

FRIGG

Är Frejas svagare variant. Är en lättöl men mycket beska.

Asarnas och asynjornas drottning, dotter till Fjorgyn och Odens hustru. Hon har vetskap om alla människors och gudars öden, men det är inte lätt att få henne att avslöja något om detta. Frigg är även äktenskapets och moderskapets gudinna.

LIV

Liv är Frejas ”lillasyster” men humlas bara med en sorts humle. Det är bara vår egen producerade ekologiska humle, Mauritz 85 och Julita gårds 4 och 5 tillsammans med ekologisk odlad malt.

Är i nordisk mytologi en de sista två människorna som kommer att överleva Ragnarök och befolka den nya världen. Livtrasir betyder ”den som klamrar sig fast vid livet”(seglivad). Före Ragnarök så levde Liv och Livtrasir vid Mimers brunn där deras ättlingar kallades Ásmegir vilket är fornnordiska för “gudarnas makt”. Efter Ragnarök så blev det deras öde att befolka den återskapade jorden. I Snorres Gylfaginning så står det att jordens alla släkter härstammar från Liv och Livtrasir. De är stamföräldrar för den kommande världsålderns människor.

IDUN

Tillsats av ingefära i koket gör att den får en speciell smak. På engelska blir det en ginger ale. Finns som både som starköl och lättöl.

I en korg förvarar hon de gyllene äpplena, som ger evig ungdom åt gudarna. Hon är Brages maka och ungdom, kärlek och fruktbarhet är vad Idun representerar.

HIMIHRJOD

En kraftfull lager med mera smak och styrka.Gjord av kornmalt och rågmalt. Humlad med Ahtanum och Cascade. Smakar karamell och har kvar en liten sötma.

Himihrjod är en av jätten Ymers oxar. Eftersom ölen påminner om en annan lager med snarlikt namn på en gammal oxe. En kraftfull lager med mera smak och styrka.