2 November, 2014

Hur det hela började

 

Hur det hela började

P-G Larsson började brygga öl när han gjorde AT tjänst på Gotland i början av 80 talet. Från början bryggdes det Gotlands dricka men ganska snart så bryggdes det öl som tappades i flaska. Ölen fick sekundär jäsa i flaska och då bildas det kolsyra. Sådan öl har en bottensats och man måste tappa av flaskan med stor försiktighet. Det blev bara ett par kok per år. I satser på 15 liter. I början av 80 talet var det inte så lätt att få tag malt. Roma kvarn på Gotland var ett av de få ställen som sålde malt. Därför inköptes det ca 25 kg malt varje sommar som jag var på Gotland. Jästen som användes var från början vanlig Kronjäst från ICA men ganska snart fick jag tag i olika jästsorter från andra bryggerier. På 90 talet var det jäst från Scotland och Bornholm men senare från Virklunds bryggehus i Danmark. Nu för tiden är det lätt att få tag i olika öljäster så idag är det inget bekymmer. Idag finns det flera ställen att köpa allt som behövs för att brygga öl (bland annat hos Maltmanus eller Humlegården).

pg

En senare utveckling är att kolsyra ölen på Cornelius fat i stället. Dessa rymmer 19 l och koldioxiden tillförs med hjälp av vanliga sodastream tuber. Helt plötsligt blev det lätt och kul att brygga öl. Cornelius fatet bör förvaras kallt. Lösningen blev att göra ett kylrum. I en gammal bastu som inte användes tillsattes ett kyl aggregat. Rummet håller 13-14 grader. Perfekt att förvara öl men även grönsaker.  Från Cornelius fatet dras en liten slang till tappkranen på andra sidan väggen.

 

tappkarn-i-traning-rummet

Med denna lösning är det en fröjd att brygga öl. Ca var 14 dag bryggs det öl. Jäsningen tar ca 14 dagar så genom att brygga var 14:e dag kan man återanvända den jäst som användes i brygden innan. När man tappar av ölen blir det en liten bottensats. Denna slammas upp och efter att en sockerlösning tillsats startar jäsningen igen.

P-G Larsson arbetar (när han inte brygger öl) som överläkare vid kvinnokliniken på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Där har han arbetat sedan 1983. Han har även en professur vid Linköpings universitet  sedan 2014. Han bor tillsammans med sin hustru barnmorskan och uroterapeuten Jeanette på en fantastisk tomt utmed Östersundet med en underbar utsikt över Torsö. Jeanette och P-G har börjat utveckla egen ekologisk humle odling för att bli självförsörjande. Enekvisten tas från tomen och honungen kommer från den egna bigården.  Det som måste köpas är malt och idén är att få köpa lokalproducerad malt från Torsö. Idag köps malten från Viking malt som finns i Halmstad. Vi försöker vara så ekologiska som möjligt. Så honungen kommer från våra egna bin. Ene kvistarna tas från egna tomten. Vi odlar egen humle men ännu är inte vår produktion så stor att vi är självförsörjande. Humlen vi odlar är Maurtiz 85 och Julita gårds nr 4 och 5. Sen har vi dragit upp några lokala plantor som vi fått av grannar och bekanta. För att få den speciella rök smaken röker vi malten själva. Ett kilo rök-malt till 35 kg pilsner malt.

Ölen är opastöriserad  vilket gör att det kan bildas en bottensats som dock är ofarlig (B-vitamin rik).

Den kokta malten (dreven) återanvändes och ges till fåren och hönsen för att vi sedan skall kunna få gödsel till humlen

img_7227

Baggen Alfred